Metamorfoza 071: Izbruhani hrošč, morilske mačke in špricajoča kumarica

nomis-simon, CC BY 2.0 via en.wikipedia.org

Tokrat bežimo s hrošči, skačemo s pajki, lovimo z mačkami in dolgoprsteži ter špricamo s kumaricami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Če ste menili, da so zgodbe o ljudeh, ki ubežijo iz želodcev velikih rib in kitov zgolj predmet starodavnih romanov, ste se motili. V prvi novici vam predstavimo raziskavo o t. i. »bombardier« hroščih, ki z uporabo svojih ritnih eksplozij ubežijo iz krastačjih želodcev! Nadaljujemo s pajki, imenovanimi tudi »ploščatki«. Ne samo, da so ploščati, so tudi izredni skakalci. Nova raziskava poroča o tem, da so sposobni najhitrejšega obrata v skoku med vsemi kopenskimi živalmi.

Ali ste vedeli …, da so mačke največji plenilci ptičev in malih sesalcev? Tako je. Če seštejete neposredne človekove vplive na smrtnost ptic, npr. avtomobile, okna in druge steklene površine, električne napeljave, visoke stavbe itd., še ne pridete do smrtnosti, ki jo povzročajo naše ljubke domače živalice.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež je Madagaskarski dolgoprstež, primat, znan po svojih neprestano rastočih zobeh in dolgem sredincu. Drugi vaški posebnež tokrat je navadni štrkavec ali po angleško špricajoča kumarica, ki ima poseben, reaktiven mehanizem razširjanja svojih plodov.

ZUNANJE POVEZAVE

Hrošč ubeži iz žabjega želodca

Žanova raziskava plenjenja slovenskih mačk

Plen Romanovih mačk

Madagaskarski dolgoprstež

Squirting cucumber video

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 071: Izbruhani hrošč, morilske mačke in špricajoča kumarica”