Metamorfoza 072: Opice s surlami, kemično bojevanje in sposobnost štetja

Public domain via Wikipedia

Tokrat lovimo z muholovkami, dvorimo s surlami, se kemično bojujemo s hrošči, štejemo in smo sploh čudni z morskim mesecem.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici predstavimo raziskavo o opraševalcih in plenilcih mesojede rastline muholovke. Te rastline morajo poskrbeti, da jih nekatere žuželke oprašijo, namesto da se ujamejo. V drugi novici predstavimo raziskavo na opicah rilčarjih, kjer veliki nosovi signalizirajo večje testise in tako si samci priskrbijo kontrolo nad večjim haremom. V tretji novci pa o raziskavi samic hroščev mokarjev, ki se na veliko gostoto osebkov odzovejo z uporabo kemičnega bojevanja.

Ali ste vedeli …, da mnoge živali štejejo? Prav ugibate, ljudje nismo krona stvarstva, nek smisel ocenjevanja količin, ki je bolj ali manj podobno štetju, pa je splošna lastnost živali. Od primatov do čebel.

Vaški posebneži: Edini vaški posebnež tokrat je riba morski mesec, ki pa je res posebna riba. Velika, čudne oblike in videza, pa še kaj.

Opica rilčar

Charlesjsharp via Wikipedia, CC BY-SA 4.

ZUNANJE POVEZAVE

Zakaj tako zelo sovražim morski mesec 

Mladič ribe morski mesec

G. David Johnson via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 072: Opice s surlami, kemično bojevanje in sposobnost štetja”