Metamorfoza 074: Semenski projektili, Archaeopteryx in raki pištoljerosi

Cooper ES. 2018 J. R. Soc. Interface 15: 20170901

Tokrat se vrtinčimo z divjimi petunijami, letimo z dinozavri, se družimo z raki pištoljerosi, grizemo z rovkami in skačemo s tarzirji.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Če smo pred nekaj oddajami govorili o najhitrejšem skoku v obratu med živalmi, je tokrat na tapeti novica o najhitreje vrtečim se projektilu, ki je produkt živega sveta. V prvi novici tako govorimo o semenih divje petunije, ki eksplozivno izstreljujejo zavrtinčena semena. V drugi novici predstavimo novico o zloglasnem operjenem dinozavru Archaeopteryx – novi izsledki kažejo, da njihove peruti niso bile samo za jadranje, ampak tudi kratko letenje.

Ali ste vedeli…da so raki pištoljerosi edini evsocialni morski prebivalci? Tudi mi nismo vedeli, zato pa smo zagrizli tudi v to temo!

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je gromozanska rovka iz rodu Solenodon, ki ima strup, eholokacijo in čudne seske. Drugi vaški posebneži so primati tarzirji – to so najmanjši primati, izključno mesojedi in imajo ogrooooomne oči.

Archaeopteryx: NobuTamura, CC BY-SA 3.0 via Wikipedia.com

ZUNANJE POVEZAVE

Video letečih semen 1

Video letečih semen 2

Tarzirji:

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 074: Semenski projektili, Archaeopteryx in raki pištoljerosi”