Metamorfoza 076: Velika spolovila, mešanje morja in razgradnja poliestra

Uwe Kils, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tokrat izumiramo zaradi velikih spolovil, z rastlinami zaznavamo polže, z rakci mešamo morje in z bakterijami razkrajamo plastiko.

#Metamorfoza

Subscribe to
Metamorfoza

Or subscribe with your favorite app by using the address below

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici predstavimo raziskavo, v kateri prvič jasneje vzpostavijo povezavo med investicijo samcev v spolnost in izumiranjem vrst. Z drugimi besedami, vrste rakov, kjer samci veliko energije vložijo v rast ogromnih spolovil, imajo precej večjo verjetnost izumrtja. Veliko ni vedno dobro! V drugi novici predstavimo raziskavo o rastlinskem zaznavanju plenilcev. Ne samo, da rastline zaznavajo znake, ki kažejo na neposreden stik s plenilcem, temveč zaznavajo tudi znake, ki samo nakazujejo možnost prisotnosti plenilcev.

Ali ste vedeli …, da imajo roji rakcev morda vpliv na mešanje morja? Tako je, pa naj se sliši še tako neverjetno!

Vaški posebneži: Tokat imamo samo enega vaškega posebneža, ki pa je toliko bolj poseben. Gre za bakterijo, ki je prilagojena za življenje na poliestru. Zaenkrat je to edini znani organizem s to zmožnostjo, encimi, ki jih pri tem uporablja, pa so potencialno uporabni tudi za človeka.

Frank Fox, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Jata rakcev Kril

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!