Metamorfoza 079: Peckova ježevka, škorpijonske muhe in biomasa vsega živega

Bernypisa, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tokrat se tehtamo z vsem živim na planetu, letimo z netopirji, smo neužitni z gobo ježevko in čudaški s škorpijonskimi muhami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tokratni novici predstavimo zanimivo raziskavo o razporeditev biomase na planetu. Če bi stehtali vse živo na planetu, uganete, kje je največ mase in kdo k temu koliko prispeva?

Ali ste vedeli: …, da je največja kolonija netopirjev velika 20 mio osebkov? Gre morda celo za največjo agregacijo sesalcev na planetu. Morda se tako velika jata netopirjev sliši kot nočna mora, pa vendar so lokalni kmeti in naravovarstveniki srečni, da jih imajo.

Vaški posebneži: Tokrat sta vaška posebneža gliva, katere gobe nekatere spominjajo na jagode, spet druge na hudičevo delo. Menda ni užitna, čeprav nismo prepričani, zakaj. Drugi vaški posebneži tokrat so skupina, ki jo imenujemo škorpijonske muhe, čeprav niso muhe in s škorpijoni nimajo kaj dosti skupnega. V bistvu so sorodne bolham.

Razporeditev biomase na Zemlji – skupine organizmov.

Bar-On et al. 2018. PNAS 201711842

Razporeditev biomase na Zemlji – življenjska okolja.

Bar-On et al. 2018. PNAS 201711842

 

ZUNANJE POVEZAVE

Dirty Jobs | Episode 1, Bat Cave Scavenger

Škorpijonska muha

Luc Viatour, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Snežna bolha

Gilles San Martin, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 079: Peckova ježevka, škorpijonske muhe in biomasa vsega živega”