Metamorfoza 080: Manipulacija možganov, v kože oblečeni sodi in živo kamenje

Horvath et al. 2018. Scientific Reports 8 9351.

Tokrat se barvamo z zebrami, manipuliramo z metljaji, udomačujemo volkove, smo pri miru z živimi kamni in smo kuščarjevo zeleni.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat začnemo z novo raziskavo o termoregulaciji kot razlogu za obarvanost zeber. Osrednjo vlogo igrajo sodi, oblečeni v kože. V drugi novici pa o raziskavi mehanizma, s katerim metljaji manipulirajo obnašanje gostitelja.

Ali ste vedeli …, da ljudje nismo edina vrsta, ki je udomačila volkove? Tako se slišijo naslovi v popularnih medijih, vseeno pa stvar ni tako enostavna. Gre pa mogoče za neke vrste sodelovanje ali izkoriščanje prisotnosti drugega, ki je potekala tudi ob začetku naše udomačitve volkov.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebneži tokrat so živi kamenčki iz rodu Lithops. Izgledajo kot kamenčki, obnašajo se kot kamenčki, torej so rastline. Druga skupina vaških posebnežev so zanimivi kuščarji z zeleno krvjo. Ta redka posebnost se je ločeno pojavila večkrat v evoluciji.

Eksperimentalni “set-up” oblečenih sodov.

Horvath et al. 2018. Scientific Reports 8 9351.

Termografija oblečenih sodov.

Horvath et al. 2018. Scientific Reports 8 9351.

Živi kamenčki

Dysmorodrepanis CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 080: Manipulacija možganov, v kože oblečeni sodi in živo kamenje”