Metamorfoza 082: Pav, leteči pajki in drevesne slamice

Morley & Robert. 2018. Electric Fields Elicit Ballooning in Spiders. Current Biology DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2018.05.057

Tokrat letimo s kuščarji in pajki, smo funkcionalni z drevesnimi slamicami, šopirimo se kot pavi in špricamo s pasastimi gekoni.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici tokrat predstavimo raziskavo o orkanih kot selekcijskem faktorju pri kuščarjih gekonih. Ste kdaj pomislili, da bi občasni orkan na nekem tropskih otočku lahko so-oblikoval obliko prebivalcev tega otočka? V drugi novici pa predstavimo odmevno raziskavo o jadranju pajkov po zraku. Končno smo dobili eksperimentalni test več kot 180 let stare in pozabljene hipoteze …, ki drži!

Ali ste vedeli …, da večina celic v deblu drevesa lahko polno opravlja svojo funkcijo šele, ko so mrtve? Tako je, drevesa razpolagajo z multifunkcijskimi slamicami, zmogljivešimi, kot si mislite.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je vsem dobro znani pav. Pa je res dobro znan? Kaj pravzaprav veste o tej živali z ogromnim barvitim repom? Drugi vaški posebneži tokrat so pasasti ali trnorepi gekoni, ki presenetijo s smrdljivo obrambo.

ZUNANJE POVEZAVE

Gekoni se upirajo orkanskemu vetru

 

Kako pajki jadrajo po zraku? ( –> članek)

 

Pasasti gekon

https://www.facebook.com/daniel.bromley.735/videos/1293834774080149/

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 082: Pav, leteči pajki in drevesne slamice”