Metamorfoza 083: Dialekti vinskih mušic, baubellum in enospolni močeradi

Archaeodontosaurus, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Tokrat pojemo s ptiči, brnimo in mahamo z vinskimi mušicami, smo trdni z baculum-om ter se razmnožujemo z enospolniki.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat govorimo o dveh sorodnih raziskavah, v obeh so se ukvarjali s prepoznavanjem alarmnih klicev med vrstami. Začnemo z raziskavo prepoznavanja alarmnih klicev pri pticah, kjer so prvič eksperimentalno pokazali, da se ptice naučijo prepoznavati alarmne klice drugih vrst, četudi v odsotnosti plenilca, pred katerim ti klici svarijo.

V drugi raziskavi so se lotili podobnega vprašanja na vinskih mušicah in pokazali, da so tega sposobne tudi vinske mušice. Še več, te majhne žuželke se naučijo tudi »dialekta« v alarmnih klicih drugih vrst. Resnično fascinantno!

Ali ste vedeli …, kaj sta baculum in baubellum? Morda ste že slišali za os penis? Kaj pa bi bil homolog tega?

Vaški posebneži: Danes so to močeradi s samo enim spolom. To ne bi bilo tako zelo čudno, če ne bi samice za razmnoževanje potrebovale tudi samce. Ampak, kako je to mogoče, če obstaja samo en spol?

LoKiLeCh, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 083: Dialekti vinskih mušic, baubellum in enospolni močeradi”