Metamorfoza 085: Marimo gag, zelje in čevljekljun

Ueno zoo, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Tokrat se s kresničkami izogibamo netopirjem, urejamo ritem z marimo kroglicami, jemo zelje, zelje in zelje, se plazimo s plakozoi in kosamo žrtve s čevljekljunom.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici tokrat predstavimo raziskavo, v kateri so ugotavljali, kako neke kresničke, ki imajo sicer slab okus, dosežejo, da se jih njihovi glavni plenilci netopirji naučijo izogibati. Bi uganili, da ima pomembno vlogo tudi svetloba?

V drugi novici pa o raziskavi cirkadianega ritma t.i. marimo kroglic, ki jih Japonci sicer uporabljajo v čudnih ritualih. Ja, tudi rastline imajo notranjo uro.

Ali ste vedeli …, da zelje, cvetača, ohrovt itd. pripadajo isti vrsti? Tako je – če vam mama reče, da jejte raznoliko hrano, potem imamo za vas slabo novico. 🙂

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež(a/i) je živalsko deblo Placozoa. Majhni, ploščati, vse skupaj izgledajo kot nič kaj dosti, ampak vseeno izjemno posebni.

Drugi vaški posebnež tokrat pa je ptič kitoglav oz. čevljekljun, kakor pač želite. Velik, grdo gledajoč ptič, specializiran za plenjenje večjega plena od konkurence.

Eitel et al. 2013. Plos One 8: e57131

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 085: Marimo gag, zelje in čevljekljun”