Metamorfoza 086: Samozavedanje, adaptacija in višavska popizdevka

shankar s., CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Tokrat z ribami opravljamo test z ogledalom, s kuščarji spreminjamo barvo, smo muhasto nadležni in kratkotrajno smrdimo z Rafflesia-o.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat začnemo s predstavitijo raziskave, ki je še v recenziji, obravnava pa zanimivo tematiko samozavedanja pri nečloveških živalih. V raziskavi predstavijo podatke o možnem samozavedanju pri ribah, ki so uspešno prestale t.i. test z ogledalom.

V drugi novici predstavimo zanimivo raziskavo o barvni adaptaciji pri kuščarjih in kaj to pomeni za naše razumevanje evolucije. Na prvi pogled zaguljeno, ampak zdržite z nami. 🙂

Ali ste vedeli …, da so hrošči najštevilčnejša skupina med živalmi po številu vrst? Tako je, na kratko predstavimo nekaj zanimivosti in številk.

Vaški posebneži: Na željo poslušalke tokrat med vaškimi posebneži obravnavamo majhne krvosese muhice. V angleščini jih imenujejo z besedo »midge«, ki ji dodelijo še kak pridevnik. V odsotnosti slovenskega imena tudi mi poizkusimo najti paralelo imena »highland midge« – menimo, da je »višavska popizdevka« ne samo dobro, ampak tudi primernejše od originala.

Drugi vaški posebnež tokrat je izredno zanimiva rastlina Rafflesia arnoldii. To je rastlina z največjim cvetom, ki smrdi po crkovini in je kratkotrajen.

H. Zell, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 086: Samozavedanje, adaptacija in višavska popizdevka”