Metamorfoza 088: Fermentacija in kulinarika

Lukas Chin, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Tokrat smo fermentirali z mikrobi, da bi bolje razumeli enega večjih slovenskih praznikov. Pa na zdravje!

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

V tokratni posebni oddaji Metamorfoza smo se podali na teren in snemali v živo. Gostili so nas v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Času primerno, torej en teden pred velikim slovenskim praznikom vina, smo se pogovarjali o fermentaciji in kulinariki. Gost je bil posebna oseba, dr. Martin Turjak, prav tisti, ki je Matjažu pomagal na samih začetkih podkasta Metamorfoza! Martin pa ni gost kar tako, danes namreč dela kot razvijalec novih prehrambenih produktov v okviru inštituta S. U. R. F., pri svojem delu pa se največ opira ravno na fermentacijo. Njegove produkte lahko preizkusite v lokalu Kucha v Ljubljani.

Sicer pa smo v oddaji predstavili fermentacijo kot proces, torej kaj je in zakaj sploh obstaja, povedali smo nekaj osnov o ekologiji fermentirajočih mikroorganizmov, podali osnove tako zgodovine njene človeške uporabe, kakor tudi današnje industrijske rabe. Večino časa smo kakopak namenili današnji uporabi v prehrani v najširšem smislu. Ker je Metamorfoza podkast o biologiji organizmov, smo govorili tudi o tem, kaj sploh so nam zanimivi produkti in kako na njih »gledajo« mikrobi, ki jih proizvajajo.

Lapplaender, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Surströmming challenge

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 088: Fermentacija in kulinarika”