Metamorfoza 089: Želo čebel, let regratovih semen in šotor iz trupla

Greg Hume, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tokrat pikamo s čebelami in osami, razkužujemo z mravljami, letimo z regratom, z raki gradimo šotore iz trupel in smo človekoliki z gobami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Cummins et al. 2018. Nature 562: 414-418

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat začnemo z novico o biomehaniki žela čebel in os. Čeprav so v preteklosti raziskovali zgradbo in funkcijo žela, do sedaj še niso neposredno izmerili materialnih lastnosti žela in mehanike med prebadanjem. Izsledki te raziskave bi znali biti uporabni pri izdelavi medicinskih igel. Morda tudi v kakšni drugi branži.

Nadaljujemo z raziskavo delovanja antimikrobnih čistilnih sredstev, ki jih mravlje uporabljajo za razkuževanje svojih kamric. V tej raziskavi se lotijo vprašanja, kako ti strupi vplivajo na zarod mravelj.

Ali ste vedeli …, zakaj seme regrata jadra tako dobro? Tudi mi nismo! Zato pa so v novi raziskavi naslovili ravno to vprašanje. Samo poglejte to sliko!

Vaški posebneži: Prva skupina vaških posebnežev so tokrat rakci iz rodu Phronima. Ti rakci izdolbejo svoje žrtve, čigar trupla uporabijo za … nismo se uspeli dogovoriti, kaj. Hišo, otroški voziček, prikolico, šotor. Nekaj takšnega.

Drugi vaški posebnež pa je gliva, čigar goba včasih izgleda kot keks v obliki človeka. Nova vrsta, ljudem pred nosom.

Rakci iz rodu Phronima.

Spooner et al. 2018. Field Mycology 16: 54-57.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 089: Želo čebel, let regratovih semen in šotor iz trupla”