Metamorfoza 090: Karate ščurki, tek slonov in orjaška manta

Shiyam ElkCloner CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Tokrat konzerviramo mrhovino s hrošči, se gremo karate s ščurki, tečemo s sloni, filtriramo s cevkarji in skačemo iz vode z mantami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici se zakopljemo v raziskavo o tem, zakaj se ličinke hroščev mrhovinarjev ne zastrupijo z razpadajočim kadavrom, na katerega so njihovi starši izlegli jajca. Odgovor ni v ličinkah samih, ampak v črevesni flori staršev, ki prevzame razpadajočo maso, jo konzervira in primerno zaščiti pred zunanjimi, škodljivimi mikrobi.

V drugi novici predstavimo raziskavo o obrambi ščurkov pred najezdniškimi osami. Ta obramba vključuje karate udarce!

Ali ste vedeli …, da sloni ne morejo teči ali skakati? Za tem vprašanjem se skriva zanimivo dejstvo, da je izredno malo sesalcev takšnih, ki se niso zmožni odlepiti od podlage. V bistvu jih štejemo na prste.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je jamski cevkar Marifugia cavatica – edini sladkovodni jamski predstavnik sicer zelo raznovrstne skupine mnogoščetincev.

Drugi vaški posebnež pa je orjaški manta, ena največjih rib, ki plava na tem planetu. In še čudna po vrhu, kakopak. Iz vode skače na več načinov in ne vedo, zakaj.

Holger Gröschl CC BY-SA 2.0 de via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Karate ščurki

Povodni konj teče!

https://www.youtube.com/watch?v=Rv6BbD74gI4

 

Karate ščurki

Povodni konj teče!

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 090: Karate ščurki, tek slonov in orjaška manta”