Metamorfoza 091: Zbirateljice lobanj, dojenje pri pajkih in priseskovnica

Hemimastigophora: Lax et al. 2018. Nature doi: 10.1038/s41586-018-0708-8

Tokrat sekamo glave z mravljami, dojimo s pajki, se otepamo uši s kiti in se prisesamo z ribami.

#Metamorfoza

Subscribe to
Metamorfoza

Or subscribe with your favorite app by using the address below

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici predstavimo novo odmevno raziskavo nekega debla živali, imenovanega Hemimastigophora. Za to ekskluzivno skupino se je izkazalo, da sploh niso živali, ampak t.i. nad-kraljestvo evkariontov (tistih organizmov, ki imajo moderno celico). Takih super-kraljestev je do sedaj samo 5-8!

V drugi novici predstavimo raziskavo o mravljah iz Floride, ki jim lokalci ljubkovalno pravijo »zbirateljice lobanj«. Ali je to res in zakaj to počnejo pa prav v tej novi raziskavi.

V tretji novici danes govorimo o odmevni najdbi neke vrste »dojenja« pri pajkih. Ja, prav ste prebrali – čudno, a resnično.

Ali ste vedeli …, da imajo tudi kiti »uši«? Niste? Nič ne de! Sicer ne gre za uši v pravem pomenu besede. Gre za rakce, ki jim pravijo uši zaradi svojega parazitskega življenja na kitih.

Vaški posebneži: Tokrat je na sporedu samo en vaški posebnež, ki pa zato ni nič manj poseben. Gre za ribo, ki ji je Lovro prisodil ljubkovalno ime priseskovnica. Kot ime pove, ima ta vrsta ogromen in zelo učinkovit prisesek, s katerim lovi, ljudem pa bi morda ti priseski prišli prav tudi kot … hm, npr. obešalniki za brisače.

ZUNANJE POVEZAVE

1) Nino za koledar dobite na: lozej.nina <at> gmail.com

2) Doječi pajki:

3) Ribe priseskovnice

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!