Metamorfoza 094: Mačji jezik, karantena mravelj in leni rakci

Jennifer Leigh, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Tokrat se z mravljami postavimo v karanteno, se ližemo z mačkami, smo misteriozni z okapiji in dobro gledamo s trilobiti.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V edini tokratni novici se zatopimo v novo raziskavi družabnih stikov pri mravljah, ko v skupini pride do okužbe s patogenom. Izkaže se, da so mravlje sposobne spreminjati svoje družabne stike tako, da zajezijo širitev okužbe, nam pa to da možnost izboljšati trenutne matematične modele vedenja osebkov ob okužbah.

Ali ste vedeli …, kako deluje jezik mačk? Tudi mi do sedaj nismo! Čeprav mačke že tisočletja bivajo z ljudmi, hkrati pa je uporaba jezika ena bolj markatnih mačjih lastnosti, bistva delovanja njihovega jezika ves ta čas sploh nismo dobro poznali. Skrivnost je v votlih ščetinah. 🙂

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je okapi, ki ji pravijo tudi gozdna oz. pritlikava žirafa. Po polovici obarvana kot zebra, vendar prava pravcata sestrična večjih in bolj znanih žiraf.

Drugi vaški posebneži so morski rakci iz rodu Dosima, znani po tem, da leno lebdijo po morju in celo profitirajo z onesnaževanjem morja.

Zadnji vaški posebneži so trilobiti iz rodu Erbenochile. Gre za predstavnike nekoč izredno uspešne, a danes popolnoma izumrle skupine, ki ima izredno bizarne oči. Svetujemo ogled slik!

Raul654, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Moussa Direct Ltd., CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Moussa Direct Ltd., CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 094: Mačji jezik, karantena mravelj in leni rakci”