Metamorfoza 095: Šopirjenje samcev, mravljanje in skriti anus

Ran Kirlian via Wikimedia Commons

Tokrat se šopirimo z gupiji, mravljamo s ptiči, smo strupeni z buniko, skrivnostni s trdoživi in grozni s foso.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tokratni novici predstavimo novo raziskavo šopirjenja samcev pri ribah gupijih. Samci teh rib danes svoje velike hrbtne plavuti uporabljajo za šopirjenje tako pred konkurenčnimi samci kot pred samicami. Vendar pa, kaj je bila prvotna funkcija, boj z drugimi samci ali prepričevanje samic? Tukaj ugotovijo, da najprej vojna propaganda in šele pozneje paritvena vloga.

Ali ste vedeli …, da se ptice kopajo v mravljah? Da se mravljajo, torej? Ta čuden pojav je splošno razširjen in še danes ne vejo, zakaj ptiči to počnejo. Tokrat razložimo glavne hipoteze, ki skušajo pojav razložiti.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je kranjski volčič oz. kranjska bunika. Rastlina, ki jo je našel Scopoli, in vsebuje atropin. Drugi je skrivnosten jamski trdoživ, posebnež svoje skupine, ki biva prav v naših jamah. Tretji pa je največji plenilec Madagaskarja, fosa.

Ljuba brank via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 095: Šopirjenje samcev, mravljanje in skriti anus”