Metamorfoza 096: Prehrana varoje, jelenji (f)ruk in prikupna riba

Jens Petersen via Wikimedia Commons

Tokrat z varojo pijemo kri (maščobo?), rukamo z jeleni, smo lepi s črvi in hobotnicami ter prikupni z ribami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tokratni novici predstavimo raziskavo prehrane pršic varoja. Čeprav so ti pajkovci že dolgo velik problem čebelarjev, do sedaj pravzaprav niti nismo poznali njihove prehrane. Vse od 70-ih je veljalo, da so krvosesi, kakor npr. klopi, pa temu sploh ni tako. Bistveno bolj jim tekne maščoba.

Ali ste vedeli …, zakaj jeleni obdržijo rogovje tudi po ruku? No, vsaj jeleni v S. Ameriki. Ti so namreč v neprestanem konfliktu med tem, da »investirajo« v rast večjega rogovja na eni in ranljivostjo pred volkovi na drugi strani.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebneži tokrat so mnogoščetinci, imenovani »božični črvi«. V brskalnik vpišite »christmas tree worm« in videli boste, zakaj!

Drugi vaški posebnež je modroobročkasta hobotnica. Majhna, zelo luštna in strupena. Zato je igrala tudi v enem od filmov iz serije James Bond.

Tretji vaški posebnež pa je najbolj prikupen tokrat, riba bokoplavutarica, ki se undulirajoče sprehaja po dnu.

Wikimedia Commons
Nick Hobgood via Wikimedia Commons
Luc Viatour via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 096: Prehrana varoje, jelenji (f)ruk in prikupna riba”