Metamorfoza 097: Vonj po umrlih sosedih, sprememba barve in tretje oko

Kea: Andrea Schaffer via Wikimedia Commons

Tokrat iščemo mrtve z raki samotarji, spreminjamo barvo s kameleoni, smo težki s pasovo, rešujemo probleme s keo in opazujemo s tuataro.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V novicah tokrat predstavimo raziskavo, kjer so se lotili kopenskih rakov samotarjev in njihovega pridobivanja velikih polžjih hišic, v katerih lahko živijo. Pokazali so, da te rake privablja vonj po umrlih sosedih, katerih hišice so sploh popularne – zanje se vname pravi sosedski spor.

Ali ste vedeli …, zakaj kameleoni spreminjajo barvo? Grožnje drugim, privabljanje samic, termoregulacija, kamuflaža. Razložimo vse to.

Vaški posebneži: Tokrat so obarvani novozelandsko, v duhu tega, da je Matjaž ravnokar na kratko obiskal to deželo. Ker smo se v Metamorfozi že pogovarjali o svetlečih črvih in kivijih, so danes mesto v rubriki dobili največja papiga kakapo, inteligentna papiga in hecna papiga kea ter tuatara, ki izgleda in se obnaša kot kuščar, a ni kuščar. Ima pa tretje oko.

Raki samotarji: Valdes & Laidre 2019. https://doi.org/10.1002/ece3.4912
Kameleon: Bernard Gagnon via Wikimedia Commons
Kakapo: Department of Conservation – Kakapo Sirocco via Wikimedia Commons
Tuatara: Sid Mosdell via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 097: Vonj po umrlih sosedih, sprememba barve in tretje oko”