Metamorfoza 098: Čebelji varnostniki, kavsanje detla in pajki z orodjem

Wallaceova čebela: Clay Bolt https://claybolt.photoshelter.com/

Tokrat smo varnostniki s čebelami, kavsamo z detli, smo skrivnostni z Wallaceovo čebelo in izdelujemo orodje s pajki.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V novicah tokrat predstavimo raziskavo o tem, kako čebele prepoznavajo sostanovalke in tiste iz drugih čebelnjakov. Skrivnost je seveda v vonju, zgodba pa malce drugačna, kot bi pričakovali. Čebelji varnostniki prepoznajo samo določene nepridiprave.

Ali ste vedeli …, zakaj si detel ob trkanju ne polomi vratu? Popeljemo vas skozi več prilagoditev teh ptic, ki ob trkanju svoje glave izpostavijo tudi pospeškom do 100 G.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je Wallaceova čebela, ki živi v Indoneziji. Gre za največjo vrsto čebele, ki je do sedaj niso videli kar 38 let.

Drugi vaški posebneži so venčasti pajki iz rodu Ariadna. Ti ob ustju svojega svilnatega zatočišča postavijo venec kremenčkov, ki ojačajo signal plena.

Detel: Ubailves via Wikimedia Commons

Detlove adaptacije na trkanje

Ariadna pajki

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 098: Čebelji varnostniki, kavsanje detla in pajki z orodjem”