Metamorfoza 099: Dišeče žabe, vodni anoli in nagrada v naturalijah

Pelamis platura: Aloaiza via Wikimedia Commons

Tokrat dišimo z žabami, smo promiskuitetni s čebelami, se kopamo z anoliji, pijemo s kačami in smo zaraščeni z zvončicami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat imamo na sporedu kar tri novice. V prvi predstavimo raziskavo o tem, zakaj imata spola pri neki žabji vrsti drugačen vonj. Že to, da se po vonju prepoznavajo, je za žabe nenavadno, ugotovili pa so tudi, da omenjen vonj proizvajajo simbiontske bakterije na njihovi koži.

V drugi novici predstavimo raziskavo dvostarševske skrbi za zarod pri čebelah. Nenavadno za žuželke, pri tej vrsti je do tega pripeljala promiskuitetnost.

V tretji novici predstavimo preliminarne podatke o vodnemu anolisu, ki verjetno do neke mere diha pod vodo.

Ali ste vedeli …, da morske kače živijo v suši? Ali da so dolgo žejne, če se izrazimo drugače?

Vaški posebneži: Tokrat je na sporedu samo en vaški posebnež, to je Zoisova zvončica. Ta zvončica je slovenski endemit, najdemo jo lahko samo v Alpah in Trnovskem gozdu. Ima hecno zraščene cvetne liste, skozi katere se morajo opraševalci dobesedno pregrizti.

Boana prasina

Axel Kwet – http://calphotos.berkeley.edu via Wikimedia Commons

Vodni anoli

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 099: Dišeče žabe, vodni anoli in nagrada v naturalijah”