Metamorfoza 100: Klasika, biomimetika in pivski kviz

J.M.Garg via Wikimedia Commons

V tokratni jubilejni, že 100. oddaji, je na sporedu 100 minut vsebine – redna oddaja, biomimetika in pivski kviz.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

SKLOP 1

Novice: V prvi novici predstavimo raziskavo o funkcionalnosti »zob« rastline muholovke. Izkaže se, da niso optimalni za vsak plen. V drugi novici pa o raziskavi obrambe kengurujske miši oz. nindžača pred kačami klopotačami. Te v resnici sploh niso odporne na strup, ampak se branijo kot prave male nindže!

Ali ste vedeli …, da smo pravkar odkrili dve zanimivi najdišči fosilov? Takšni, ki bosta zaposlili nekaj paleontologov za cele kariere! Eden se tiče kambrijske eksplozije, časa, ko se je raznovrstnost živali na Zemlji hitro povečala. Drugi pa je najdba fosilov iz dneva, ko je v Zemljo trčil za ne-ptičje dinozavre usoden meteorit.

Vaški posebneži:

Edini vaški posebnež tokrat je netopir, ki prezimuje v snegu. Komaj drugi znani sesalec s tem vedenjem.

Muholovka

Nindžač proti klopotači

Netopir prezimuje v snegu

 

SKLOP 2

Biomimetika: V tem tematskem sklopu se lotimo človeških inovacij, do katerih je vodil navdih iz biologije kakšnega organizma. Pogovarjamo se o Eifflovem stolpu, Velcru, japonskih vlakih, pridobivanju vode iz zraka, zračenju hiš, ščurkastih robotih itd.

Vlak Shinkansen: Rsa – Rsa via Wikimedia Commons

Puščavski hrošči zbirajo vodo

Robot CRAM

 

SKLOP 3

Pivski kviz

Metamorfoza je lahkoten pogovor ob pivu. Temu primerno je prav, da za jubilej pripravimo kviz, ki je hkrati tudi pivska igra. Osrednja tema so seveda zanimiva dejstva iz sveta biologije.

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 100: Klasika, biomimetika in pivski kviz”