Metamorfoza 102: Kačji strup, pametne ose in leteča žirafa

Taipan: AllenMcC. via Wikimedia Commona

Tokrat smo strupeni s kačami, tranzitivno sklepamo z osami, plezamo s polži in letimo s Quetzal, s Quetzllllcotl, s Quetzalcoatlus-om.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Prva novica tokrat o raziskavi evolucije kačjega strupa. Čeprav so kače odgovorne za kar nekaj smrti ljudi po svetu, še bolj pa burijo človeško domišljijo, splošni vzorec evolucije njihovega strupa sploh še ni bil poznan.

V drugi novici pa o raziskavi tranzitivnega sklepanja pri žuželkah. Ose so prvi členonožci, ki so tega sposobni. Če ste že pozabili, kaj je to: če je A > B in je B > C, je tudi A > C. V oddaji smo to razložili bolj slikovito in odraslim (ter najstnikom) primerno.

Ali ste vedeli …, zakaj polži plezajo na drevesa? In kako dobro vohajo? Tukaj gre za zaostalo vprašanje iz 100. oddaje, na katerega odgovarjamo tokrat. Spominja nas na hipoteze o tem, zakaj imajo zebre črte.

Vaški posebneži

Prvi vaški posebnež tokrat je Quetzalcoatlus, največja leteča žival vseh časov. No, vsaj večina znanstvenikov misli tako in mi se strinjamo. Stvor je bil velik kot žirafa, ampak je verjetno letel.

Drugi vaški posebneži tokrat pa so regrati. V množini zato, ker jih je več. Priredili smo kratek kviz.

Quetzalcoatlus: Witton, Naish (2008) PLoS ONE 3(5): e2271.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 102: Kačji strup, pametne ose in leteča žirafa”