Metamorfoza 103: Odpiranje želv, eksotika v spolnosti in kakceljubna nepenta

Japonska orjaška rakovica: Lycaon (Hans Hillewaert) - Image:Riesenkrabbe.jpg by Michael Wolf via Wikimedia Commons

Tokrat odpiramo želve s šimpanzi, ljubimo eksotiko z gupiji, se bojimo čebel s sloni, smo kakceljubci z orjaško nepento in ogromni z japonsko rakovico.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V prvi novici tokrat predstavimo raziskavo o šimpanzih, ki se prehranjujejo tudi z želvami, odpirajo pa jih z butanjem ob drevesa. Gre za prvo znano populacijo šimpanzov s tem, kulturno pridobljenim znanjem, vedenje pa malce spominja na odpiranje kozarcev za vlaganje pri ljudeh.

V drugi novici pa beseda teče o habituaciji, torej o zmanjšanem odzivanju na nek dražljaj, in njenem vplivu na izbiro partnerja. Poenostavljeno rečeno, nova raziskava kaže, kako so eksotični osebki privlačnejši partnerji.

Ali ste vedeli …, da se sloni bojijo čebel? Tako je, ahilova peta slonov niso majhne miške, kot to kažejo risanke, temveč čebele.

Vaški posebneži: Prvi vaški posebnež tokrat je orjaška nepenta, največja mesojeda rastlina. V bistvu pa, čeprav je ogromna, ne pleni majhnih živali, ampak je prilagojena na njihove kakce. Drugi vaški posebnež je japonska orjaška rakovica, po razponu nog največji rak na svetu.

Orjaška nepenta: JeremiahsCPs via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 103: Odpiranje želv, eksotika v spolnosti in kakceljubna nepenta”