Metamorfoza 111: Promiskuitetna slabovidnost, ribja toplokrvnost in električne jegulje

Električna jegulja: Steven G. Johnson via Wikimedia Commons.

Tokrat smo s čebelami zaslepljeni od obilice seksa, smo toplokrvni z ribami in električni z jeguljami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V novicah tokrat predstavimo novo raziskavo na medonosni čebeli. Tukaj so pokazali na mehanizme, ki vodijo do slabovidnosti čebeljih matic. Ta slabovidnost se pojavi kot posledica spolnega konflikta med samci in samicami.

Ali ste vedeli …, da so nekatere ribe toplokrvne? Ribe so v glavnem hladnokrvne, torej je njihova telesna temperatura bolj ali manj podobna okoljski. Vseeno obstaja nekaj vrst, predvsem gre za večje ribe, ki s pomočjo mišične aktivnosti vzdržujejo temperaturo telesa, ki je lahko tudi precej višja od okoljske.

Vaški posebneži: Vaški posebneži tokrat so električne jegulje, o katerih je Urša pripravila kviz. Roman se je na vse pretege trudil zmagati, a zaman. Zakaj pa imajo jegulje sluz? In kakšno funkcijo še ima pri njih ribji mehur?

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 111: Promiskuitetna slabovidnost, ribja toplokrvnost in električne jegulje”