Metamorfoza 112: Ekstremne gliste, nezelene rastline in štajerska zapončica

Štajerska zapončica: Gilles San Martin via Wikimedia Commons

Tokrat smo z glistami odporni na arzen, brezbarvno zajedamo z rastlinami in smo grabežljivi s štajersko zapončico.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat smo predstavili novo raziskavo o življu v znamenitem kalifornijskem jezeru Mono. To je zelo slano, ponekod pa se nalaga veliko arzena. Zato sta doslej bili iz tega jezera poznani le dve vrsti živali, v novi raziskavi pa so z 8 novoodkritimi vrstami glist to številko dvignili na kar 10. Ena od glist je sposobna živeti pri blazno visokih koncentracijah arzena, našli pa so tudi mutacijo, ki jim to omogoča.

Ali ste vedeli …, da vse rastline nimajo klorofila? Tokratno rubriko je navdihnilo vprašanje poslušalca na Twitterju. Povedali smo nekaj o rastlinah brez klorofila, malenkost pa načeli tudi to, kaj sploh so rastline.

Vaški posebneži: Tokrat so to čudne žuželke, ki izgledajo kot brhka, dobro leteča verzija bogomolk. Pa vseeno je na njih nekaj čudnega. To je zato, ker so bolj sorodne brhkim tenčičaricam, a so v evoluciji ločeno od bogomolk razvile zelo podoben način plenjenja. Za njih je značilna še hipermetamorfoza!

Škrlatni pojalnik: Teun Spaans via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 112: Ekstremne gliste, nezelene rastline in štajerska zapončica”