Metamorfoza 118: Naj 10 opisov novih vrst v 2019

Pripravili smo spisek najodmevnejših opisov novih vrst v letu 2019.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

1) Gibljivi bičkar ovratničar: Choanoeca flexa

Članek: Brunet et al. 2019. Science 366: 326–334

Gre za novo vrsto bičkarja ovratničarja (Choanoflagellata) iz karibskega otoka Curacao – to je kraljestvo organizmov, ki je najbolj sorodno živalim. Gibljivi bičkarji ovratničarji se združujejo v kolonije, v katerih spreminjajo svojo obliko in s tem tudi koordinirajo obliko kolonije.

Video posnetek koordiniranja krčenja kolonije

2) Velikolistno morsko grozdje: Coccoloba gigantifolia

De Melo et al. 2019. Acta Amazonica 49: 324-329.

Gre za drevo iz brazilskega amazonskega gozda, ki ima ene največjih listov sploh. Ti v dolžino merijo do 2,5 m, v širino pa do 1,4 m. Ta vrsta je sicer znana že 35 let, vendar je zaradi vrste zapletov niso formalno opisali do leta 2019.

3) Školjkoljubne pijavke: 7 vrst

Bolotov et al. 2019. Scientific Reports 9: 16449.

Gre za znanstveni članek, kjer so opisali 7 novih vrst pijavk, ki del življenja preživijo v školjkah. Take pijavke so sicer že znane, ampak slabo poznane – skupaj z novimi sedmimi je skupno število poznanih zdaj še vedno zgolj 12! V članku se lotijo tudi evolucije tega vedenja.

Mimogrede, 7 novih imen je: Hemiclepsis myanmariana, H. kasmiana, H. khankiana , Batracobdelloides conchophylus, B. hlaingbweensis, B. indochinensis, B. yaukthwa, B. koreanus.

4) Wherleyeva osata bogomolka: Vespamantoida wherleyi

Svenson & Rodrigues 2019. PeerJ 7: e7886.

Nova vrsta je prvi in edini predstavnik bogomolk, ki posnema ose in to počne odlično. Ima kontrastno rdeče oranžno telo z nekaj črnimi deli telesa, tanek zažetek med oprsjem in zadkom in splošen osati videz. Za nameček se na videz vedejo popolnoma, kakor ose – hitro in sunkovito.

 

5) Simpirina lišajka: Carrikerella simpira

Rivera & Callohuari 2019. Neotropical Entomology: https://doi.org/10.1007/s13744-019-00744-y

To je nova vrsta bogomolke iz sredine Andov, ki oponaša lišaje, vendar to ni posebej zanimiva lastnost. Vse do zdaj znane bogomolke plen zagrabijo in stisnejo, ta vrsta pa plen nabode!

Zanimivo je tudi vrstno ime simpira, ki se nanaša na rogato, mitično bitje iz Amazonije. Glede na pripovedke lokalnega plemena Shipibo-Conibo, Simpira iztegne eno roko, da zagrabi svoj plen.

6) Žepasti morski pes: Mollisquama mississippiensis

Grace et al. 2019. Zootaxa 4619: 109–120.

Gre za novo vrsto morskega psa iz družine zmajeplavutih morskih psov (Dalatiidae), ki so sicer čudaški, globokomorski morski psi, med katerimi najdemo tudi bioluminiscenco. Del te družine so tudi žepasti morski psi.

Tej družini pripadajo tudi žepasti morski psi, med katerimi je bil do zdaj znan samo en osebek! Ta je torej drugi najdeni osebek cele skupine, ki pripada tudi svoji vrsti.

7) Električne jegulje: Electrophorus voltai, E. varii

De Santana et al. 2019. Nature Communications 10: 4000.

Električno jeguljo, Electrophorus electricus, iz Amazonije, je opisal Carl Line že leta 1766. Letos so to vrsto razdelili na na tri. Te se ločijo morfološko, genetsko in ekološko, pri eni od njih (E. voltai) pa so zabeležili precej višjo napetost električnih udarcev.

8) Sligojev orjaški močerad: Andrias sligoi

Turvey et al. 2019. Ecology & Evolution 9: 10070– 10084.

Kitajski orjaški močerad, Andrias davidianus, je bil včasih splošno razširjen na Kitajskem, danes pa ga intenzivno gojijo in je v naravi zelo ogrožen. Sedaj je tudi formalno, da gre pri tej največji dvoživki v resnici za vsaj tri ločene linije močeradov (vrste). Eno (A. sligoi) so formalno opisali, tretja je še neopisana. Novo opisana A. sligoi tudi vsebuje največje znane osebke, ki v ekstremih dosežejo 180 cm telesne dolžine in maso 60 kg.

9) Malgaške pritlikave žabe: Mini mum, Mini scule, Mini ature

Scherz et al. 2019. PLOS ONE 14: e0213314.

V znanstvenem članku so raziskovali evolucijo majhne telesne velikosti med žabami na Madagaskarju. Ob tem so opisali 5 majhnih vrst žab, med katerimi 3 pripadajo rodu, ki vsebuje ene najmanjših žab sploh. Dobile so tudi zanimiva imena.

10) Severni zeleni drevesni piton: Morelia azurea azurea, M. a. utaraensis, M. a. pulcher

Natusch et al. 2019. Molecular Phylogenetics and Evolution 142: 106640.

Zeleni drevesni piton je vrsta kače iz Nove Gvineje, Indonezije in Avstralije. Poznamo jo že 150 let in je popularni, eksotični hišni ljubljenček ter zaradi tega ogrožena vrsta. Letos so pokazali, da gre za vsaj 2 vrsti. V novo opisani vrsti Morelia azurea ločimo še 3 jasne linije, ki imajo zaenkrat status podvrst.

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 118: Naj 10 opisov novih vrst v 2019”