Metamorfoza 119: Lesoljubne orhideje, pasji lajež in pasti kakca

Navadna postovka: Charles J. Sharp via Wikimedia Commons

Tokrat z orhidejami jemo les, lajamo s psi, pojemo z bramorji in letamo s postovkami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: V tej rubriki tokrat predstavimo novo raziskavo o nezelenih orhidejah, natančneje o tem, kako pridobivajo energijo. Raziskovalci so uporabili elegantni trik, ki vključuje poskusno proženje atomskih bomb, s katerim so pokazali, da se te zanimive rastline posredno prehranjujejo z lesom.

Ali ste vedeli …, kako daleč še slišimo pasji lajež? V ta problem smo zagrizli po pismu poslušalca, ki ga zanima, kako daleč še slišimo srednje velikega psa, če v okolju ni preprek. Pri reševanju tega vprašanja moramo odgovoriti še na kar nekaj vprašanj.

Vaški posebneži: Tudi vaška posebneža tokrat sta nominirana s strani poslušalcev – to sta bramor in ptica postovka. Bramor je zanimiva kobilica, ki živi krtu podobno življenje pod zemljo in poje s pomočjo kamrice, ki deluje kot ojačevalnik. Postovke so skupina vrst iz rodu sokolov, ki jih pogosto opazimo tudi v mestih in jih prepoznamo po značilnem lebdenju.

Avstralski bramor: via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Stabilizacija glave pri postovki 1

Stabilizacija glave pri postovki 2

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!

 

0 replies on “Metamorfoza 119: Lesoljubne orhideje, pasji lajež in pasti kakca”