Metamorfoza 123: Kratki dnevi, bradikardija in najmanjši »dinozaver«

Najmanjši dinozaver. Ali kuščar? Xing et al. 2020. Nature 579: 245–249.

Tokrat s školjkami potujemo v preteklost, s kiti poslušamo bitje srca in letamo z majhnimi dinozavri.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: V današnjih novicah predstavimo raziskavo, ki se z biološkimi podatki loti vprašanja, kako hitro se Luna oddaljuje od Zemlje. Gre za analizo dnevnic pri školjkah, iz katerih lahko z domiselnimi načini razberemo marsikaj.

Ali ste vedeli …, kako hitro bijejo srca sesalcev? V današnji temi govorimo o povezavi med velikostjo živali in bitjem srca (in stopnjo metabolizma), povemo tudi nekaj ekstremov. Povod za tole je bila nedavna raziskava o bitju srca sinjega kita – raziskovalci so to izmerili sploh prvič!

Vaški posebneži: Danes je to nova vrsta dinozavra izpred 99 milijonov let. Šlo naj bi za izjemno majhnega, žužkojedega jadralca, ki bi tako bil daleč najmanjši znan dinozaver. No, potem pa je tukaj še nekaj polemik in morda gre v resnici za kuščarja.

Sančezova umazanka, presek: de Winter et al. 2020. Paleoceanography and Paleoclimatology 35: e2019PA003723.

ZUNANJE POVEZAVE

Zakaj se Luna odmika od Zemlje?

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 123: Kratki dnevi, bradikardija in najmanjši »dinozaver«”