Metamorfoza 124: Dolgoživost samic, slonji študenti in blatna muha

Novozelandska netopirjeva muha: Birgit Rhode, Manaaki Whenua - Landcare Research via Wikimedia Commons.

Tokrat smo dolgoživi s samicami sesalcev, demokratični s sloni, z muhami pa živimo ob netopirjih.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Splošno znano je, da ženske v povprečju živijo dlje kot moški, slabo poznano pa, v kolikšni meri gre pri tem za splošno lastnost sesalcev. Zato smo tokrat predstavili novo raziskavo, v kateri se sploh prvič celotno lotijo tega vprašanja. Samice sesalcev so v povprečju sicer res bolj dolgožive, vendar ne vedno in odvisno od metrike, ki jo uporabimo. Razložimo tudi verjetne vzroke za dolgoživost.

Ali je res …, da slonjo čredo vodi najstarejša samica? To zanimivo vprašanje je postavil poslušalec. Na sestavo slonjih čred in na to, komu sledijo, vplivajo različni faktorji. Med pogovorom spontano ugotovimo, da lahko slone še najlažje primerjamo s študentskim življenjem v Sloveniji.

Vaški posebneži: Kot vaškega posebneža je današnjo muho nominiral poslušalec. V stilu študentskega življenja slonov gre pri tokratnem vaškem posebnežu kvečjemu za erazmus študenta, saj se dobro počuti izključno na Novi Zelandiji. Muhe so v glavnem znane po paru kril in velikih očeh, novozelandska netopirjeva muha pa je slepa in neleteča. Po drugi strani ima rada gvano netopirjev – vsaj ta mušja lastnost ji je ostala.

 

ZUNANJE POVEZAVE

Slika novozelandske netopirjeve muhe, ki jo morate videti.

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 124: Dolgoživost samic, slonji študenti in blatna muha”