Metamorfoza 125: Goveji kavsač, superfetacija in Thorova rovka

Nosorog in goveji kavsač: Plotz & Linklaker 2020. Current Biology 30: 1965-1969.

Tokrat z govejimi kavsači opozarjamo na nevarnost, z nekaterimi sesalci smo super plodni, s Thorovo rovko pa super odporni.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo zanimivo novico o tem, kako si nosorogi pomagajo z alarmnimi klici ptičev, ki smo jih v oddaji poimenovali goveji kavsači. Nosorogi sicer nimajo naravnih sovražnikov, z izjemo človeka. Zaradi človeškega lova nanje pa so se naučili prepoznavati alarmne klice govejih kavsačev, ki iz zraka človeka vidijo precej hitro in tako jo tudi nosorogi lahko še pravočasno ucvrejo na varno.

Ali ste vedeli …, kaj je to superfetacija? Gre za pojav neprestane nosečnosti, ki je pri sesalcih zelo redek. Zaenkrat so to strategijo razmnoževanja potrdili samo pri zajcih, ki so sesalci z morda najvišjo stopnjo razmnoževanja, in pri valabijih, vrečarjih s pomnoženimi spolovili.

Vaški posebneži: Tokrat so to rovke s posebno hrbtenico, ki je polna ščitastih izrastkov. Takšna ščitasta hrbtenica je izjemno močna, menda je ne poškoduje niti človek, ki stopi nanjo.

Primerjava hrbtenice navadne rovke (zgoraj) z dvema herosjkima rovkama (v sredini in spodaj): Stanley et al. 2013. Biology Letters 9: 20130486.

ZUNANJE POVEZAVE

Igra Metamorphosis

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 125: Goveji kavsač, superfetacija in Thorova rovka”