Metamorfoza 126: Plavajoči dinozaver, nekrofilija in padajoče glave

Plavajoči spinozaver: Gustavo Monroy-Becerril via Wikimedia Commons.

Tokrat plavamo z dinozavri, z žabami jahamo na truplih in s čebelami sekamo glave.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: So bili dinozavri izključno kopenske živali ali so bili kateri tudi vodni? Če so kateri dinozavri bili vezani na vodo, so to bili spinozavri. V tokratni novici govorimo o raziskavah prav na novo najdenega fosila spinozavrov. Raziskovalci ugotavljajo, da so med njimi res bili pravi pravcati plavajoči dinozavri. In to 20-tonski!

Ali ste vedeli …, kaj je to funkcionalna nekrofilija? Tudi mi nismo, dokler nismo zasledili te zanimivosti. Gre prav za to, kar nakazuje ime.

Vaški posebneži: Tokratni posebnež je čebela Jatai, edina vrsta s kasto vojščakov. Da stvar ni tako preprosta, so ti vojščaki precej posebni – za varnost kolonije dobesedno dajo glavo. Pa tudi to še ni vse. Te čebele imajo tudi doto za princeso. Pa še kaj.

Funkcionalna nekrofilija, samec iztiska jajca iz mrtve samice: Izzo et al. 2013. Journal of Natural History, 46: 2961-2967.
Čebela jatai, vojščak straži vhod v gnezdo: Bibafu via Wikimedia Commons.

ZUNANJE POVEZAVE

Plavajoči spinozaver: članek

Plavajoči spinozaver: 3D animacije

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 126: Plavajoči dinozaver, nekrofilija in padajoče glave”