Metamorfoza 129: Vid in premikanje kač ter smrkljasta muha

»Bočoplazeča« kača: HCA via Wikimedia Commons

Tokrat dobro vidimo z morskimi kačami, se učimo premikanja s kopenskimi kačami in špricamo z muhami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo raziskavo o tem, kako se je tekom evolucijskega prehoda iz kopnega v morje spreminjal vid pri kačah. Če je pri kopnih sesalcih vid boljši kot pri njihovih morskih sorodnikih, je pri kačah slika ravno obratna.

Ali ste vedeli …, da vse kače ne lezejo enako? Tokrat na kratko razložimo glavnih pet tipov premikanja kač. Ti tipi premikanja so bolj raznoliki, kot si morda predstavljate.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež prihaja iz skupine muh zoljev (ang. botfly). To so tiste muhe, ki ličinke izležejo pod kožo svojih gostiteljev, nekatere zajedajo tudi na ljudeh. Vrsta, o kateri govorimo danes, je posebna po tem, da je specializirana na severne jelene, ki jih ne piči, ampak jim zarod špricne v obraz.

Morska kača Hydrophis major: Claire Goiran via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 129: Vid in premikanje kač ter smrkljasta muha”