Metamorfoza 130: Strupene mreže, rogovi in veliki plaščar

Bathochordaeus, veliki pelagični plaščar: NOAA Photo Library via Visual Hunt.

Tokrat lovimo s pajki, imamo roge s parkljarji in gradimo hiše s plaščarji.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo o tem, da so mreže pajkov tudi strupene. Kaj? Ja, res. Strupene! Kakorkoli se to sicer sliši zanimivo, je možna funkcija tega strupa neznana. Morda malce antiklimatska novica.

Ali ste vedeli … iz česa so rogovi sesalcev? Na prvi pogled sicer enostavno vprašanje, pa vseeno zanimivo. Rogovi so lahko iz kosti ali keratina. V slovenščini obojemu pravimo rogovi, v kakšnem drugem jeziku pa to ni nujno tako.

Vaški posebneži: Danes je to posebnež med posebneži. Plaščarji so že tako ali tako čudaki. Sorodni nam, vretenčarjem, pa vseeno tako drugačni. Današnji posebnež je veliki pelagični plaščar, ki gradi ogromne hiške iz sluzi.

 

ZUNANJE POVEZAVE

Veliki pelagični plaščar

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 130: Strupene mreže, rogovi in veliki plaščar”