Metamorfoza 131: Ribja jajca, slepe kače in dež nektarja

Slepa kača Indotyphlops braminus: Davidvraju via Wikimedia Commons

Tokrat z racami prebavljamo kaviar, rijemo s slepimi kačami in smo potratni s puščavskimi rastlinami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo raziskavo, v kateri so raziskovali načine razširjanja rib med vodnimi telesi. Danes sicer že vemo, da ribam pri tem pomagajo vodne ptice, na katerih perje se primejo ribja jajca. V tej novi raziskavi pa so ugotovili, da lahko ribja jajca v majhnem procentu preživijo tudi prebavni trakt ptic!

Ali ste vedeli, da … poznamo tudi slepe kače? Te živali sploh niso tako redke, do izgube oči pa je med kačami prišlo večkrat ločeno. Nekatere so majhne in podobne črvom.

Vaški posebneži: Tokrat je to drevo, ki “dežuje” nektar. Morda se sliši pompozno, vendar gre resnično za velike količine nektarja, ki ga »potratno« proizvaja drevo, živeče v puščavi.

Slepa kača Indotyphlops braminus: Davidvraju via Wikimedia Commons
Hymenaea cangaceira, rastlina, ki dežuje nektar: Domingos-Melo et al. 2020. Ecology 101: e02914.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 131: Ribja jajca, slepe kače in dež nektarja”