Metamorfoza 133: Vreče testisov, plačilo za usluge in enigmatična ovijalka

Riba rokopluta (Chaunax suttkusi): NOAA Photo Library via Wikimedia Commons

Tokrat smo imunokompromitirani z ribami rokoplutami, plačujemo za usluge z makaki in pingvini ter z ovijalkami posnemamo gostitelje.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo raziskavo imunogenetike spolnega parazitizma. Sliši se bolj zapleteno, kot v resnici je. Pri ribah rokoplutah so samci precej manjši od samic, med parjenjem pa se začasno ali trajno spojijo s telesom samice. V tej raziskavi so ugotovili, kako to, da imunska odziva osebkov ne zavrneta telesa partnerja.

Ali ste vedeli …, da tudi živali poznajo plačilo za usluge? Ne govorimo o udomačenih psih, temveč o makakih, pingvinih in kapucinkah.

Vaški posebneži: Tokrat je to ovijalka, ki posnema okolico. Gre za enigmatično rastlino, ki obliko svojih listov prilagodi obliki listov gostiteljske rastline. Kako ji to uspe, je še neznano.

Riba rokopluta (Chaunax suttkusi): NOAA Photo Library via Wikimedia Commons
Mimikrija listov pri rastlini Boquila trifoliolata: Gianoli in Carrasco-Urra 2014. Current Biology 24: 984-987.

ZUNANJE POVEZAVE

Samci rib rokoplut

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 133: Vreče testisov, plačilo za usluge in enigmatična ovijalka”