Metamorfoza 135: Ritopobeg, vodne noge in jedci otrok

Morski ježek Toxopneustes pileolus z vidnimi nožicami: Vincent C. Chen via Wikimedia Commons

Tokrat s hrošči rijemo po »blatu«, stopicljamo z iglokožci in jemo otroke z raki.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

Novice: Med današnjimi novicami predstavimo raziskavo, v kateri opišejo posebno obrambno vedenje neke japonske vrste vodnih hroščev. Te hrošče pogosto žrejo žabe, s katerimi si delijo mlake, vendar skoraj vsi hrošči preživijo, tudi, ko so pojedeni. To jim uspe tako, da se aktivno prebijejo skozi prebavni trakt žab in zlezejo na plano kar skozi njihove zadnjične odprtine. To je sploh prvič, da smo spoznali žival, ki zmore kaj takšnega!

Ali ste vedeli …, kako hodijo morske zvezde in morski ježki? Predstavimo nožice, ki jih sestavljajo tanke mišice, oporo pa jim daje kar vodni pritisk. Pa vseeno te nožice niso nujno vedno brhke, lahko so tudi tako močne, da odpirajo školjke. Še več, iglokožci z njimi filtrirajo hrano, dihajo, v njih poteka tudi imunski odziv organizma.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je najbolj suholjubni rak na svetu, ki živi nikjer drugje kot v puščavah. In ne samo, da je to rak, gre celo za eno najbolj pogostih živali v puščavah severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Da je mera res polna, gre za rake, ki se prehranjujejo s peskom, zelenjavo in sosedovimi otroci.

Morski ježek Toxopneustes pileolus z vidnimi nožicami: Vincent C. Chen via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Hrošč prileze iz žabe

Morska zvezda hodi po steklu

Hoja iglokožcev

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 135: Ritopobeg, vodne noge in jedci otrok”