Metamorfoza 138: Tuji signali, ležanje na kavču in najhitrejši plavalec

Samica oslovskega pingvina ob gnezdenju: Jason Auch via Wikimedia Commons.

Tokrat s paraziti izrabljamo tuje signale, s kolibriji poležavamo na kavču in smo dobri plavalci s pingvini.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Med današnjimi novicami predstavimo novo raziskavo o tem, kako parazitske rastline vedo, kdaj cveteti. Na videz enostavno vprašanje ni tako enostavno, ko ugotovimo, da te parazitske rastline nimajo listov, s katerimi bi lahko zaznavali svetlobo. Tukaj v igro vstopi izraba signalov tujega organizma, gostitelja.

Ali ste vedeli …, kaj je to torpor? To je stanje znižane metabolne aktivnosti pri toplokrvnih živalih. Ta pojav srečamo pri več vrstah živali, predvsem pri majhnih in telesno lahkih vrstah, ki si v določenem času ne morejo privoščiti običajnega »visokooktanskega« življenja.

Vaški posebneži: Danes je to oslovski pingvin. Tretjo največjo vrsto pingvina z najdaljšim repom smo izbrali zato, ker gre tudi za najhitrejšega plavalca med pticami. Hkrati pa je ravno to tista vrsta pingvina, ki je znana po plačevanju za usluge.

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 138: Tuji signali, ležanje na kavču in najhitrejši plavalec”