Metamorfoza 141: Tobak, najpestrejša jama in goltanje kisline

Plantaža tobaka, Pinar del Rio, Kuba: Henryk Kotowski via Wikimedia Commons

Tokrat z mravljami goltamo kislino, se spustimo v slovenske jame in kadimo s tobakom.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Zadnje čase je izšlo nekaj zanimivih raziskav iz življenja mravelj. Tokrat predstavimo raziskavo, v kateri so se lotili vedenja nekaterih mravelj, ko se te mažejo s svojo lastno kislino, sicer strupom, ki ga uporabljajo za odganjanje plenilcev. Izkazalo se je, da pri tem ta svoj strup tudi goltajo, s čimer verjetno razkužujejo svojo hrano.

Ali ste vedeli …, da je Postojnsko-Planinski sistem najpestrejši jamski sistem na svetu? Še več, Slovenija ima daleč najbolj biotsko pestre jamske sisteme na svetu, prav pri nas pa se nahaja svetovna zibelka raziskovanja jam.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež je tobak ali bolje rečeno tobaki. Tobak namreč ni samo ena vrsta rastlin. V tem segmentu vas tokrat popeljemo tudi v nebiološke vode človeške rabe tobaka.

Plantaža tobaka, Pinar del Rio, Kuba: Henryk Kotowski via Wikimedia Commons

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 141: Tobak, najpestrejša jama in goltanje kisline”