Metamorfoza 142: Zakoni poljedelstva, plavooki predsednik in okrutna kača

Pokrovača s svetlečimi očmi: Rachael Norris in Marina Freudzon via Wikimedia Commons

Tokrat z mravljami odkrivamo splošne zakone poljedelstva, s školjkami dobro opazujemo in s kačami mrcvarimo plen.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat v novicah predstavimo raziskavo o poljedelstvu pri krojaških mravljah. Sicer so poljščine v tem primeru glive, torej gre morda za glivodelstvo, pa vendarle. Mravlje nas učijo, da v poljedelstvu morda obstajajo splošne zakonitosti, ne glede na to, katera žival goji poljščino – hrošči, termiti, mravlje ali ljudje. Zgodba potegne zanimivo vzporednico tudi s človeškim poljedelstvom in monokulturami v globaliziranem svetu.

Krojaške mravlje Atta colombica režejo list, ki bo podlaga za vzrejo gliv: Christian R. Linder via Wikimedia Commons

Ali ste vedeli …, da imajo nekatere školjke do 200 oči? Gre za bitja, ki imajo lepe modre oči, so telesno precej fit in brez možganov. Ja, še vedno govorimo o školjkah, ne o kakšnem slovenskem politiku. To so školjke pokrovače, ki jih dobro poznamo tudi iz naših krožnikov in pop kulture.

Pokrovača s svetlečimi očmi: Rachael Norris in Marina Freudzon via Wikimedia Commons

Vaški posebneži: Tokratni posebnež je kača, pri kateri so pravkar opisali nov način hranjenja kač. Ta vrsta se ob običajnem hranjenju z jajci vretenčarjev spravi tudi na krastače. Še posebej ji tekne njihovo drobovje, do katerega pride tako, da se s kukri nožem podobnimi zobmi prežaga skozi trebuh krastače. Ob tem je krastača še živa. Huh, naravnost iz kakšne nočne more, le da je to za krastače JV Azije realnost!

Drobnoprogasta kukri kača (Oligodon fasciolatus): Bernard DUPONT via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Drobnoprogasti kukri gož pokonča krastačo

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 142: Zakoni poljedelstva, plavooki predsednik in okrutna kača”