Metamorfoza 146: Oddaja za en drek

Egiptovski jastreb: Dibyendu Ash via Wikimedia Commons

Tokrat s čebelami kakce uporabljamo, z vombati kakamo, z jastrebi pa kakce jemo.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo, v kateri ugotavljajo uporabo orodja pri čebelah. To orodje pa ni tako vsakdanje. Te čebele namreč ogrožajo sršeni, pred katerimi se zaščitijo tako, da naberejo kakce okoliških živali in jih nanesejo na panj. Sršenom očitno smrdijo bolj kot čebelam.

Ali ste vedeli, da ima vombat kockaste kakce in kako nastanejo? Ja, vombati so prava posebnost po nenavadni obliki svojih kakcev. Čeprav je to znano že nekaj časa, smo ravnokar pogruntali, zakaj so take oblike. Ne vemo pa še, ali ima oblika tudi kakšno funkcijo.

Vaški posebneži: Egiptovski jastreb – ikonična žival s pomembno simbolno vrednostjo že v starem Egiptu. Ime je dobil po zanimivi mitološki zgodbici. Tudi vaški posebnež je povezan s kakci – ti so del običajne prehrane, še posebej pomembni pa so kakci kopitarjev, ki dajo jastrebom značilno oranžno barvo, znak dobre telesne kondicije.

Kakec vombata: Bjørn Christian Tørrissen via Wikimedia Commons
Egiptovski jastreb: Dibyendu Ash via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Knjiga: Narava v kuhinji

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 146: Oddaja za en drek”