Metamorfoza 152: Zvite omele, zehajoči levi in amputacija telesa

Obrobljena počivalka – glava je popolnoma ločena od telesa. Slika: Mitoh & Yusa (2021), Current Biology 31, 233-234, https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.01.014.

Tokrat smo brihtni z omelami, zehamo z levi in se samoamputiramo s polži.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

 

OPIS ODDAJE

Novice: Danes predstavimo raziskavo na omelah, ki so znani hemiparaziti dreves. To pomeni, da lahko hrano pridobijo z zajedanjem, ne pa nujno samo tako. V novi raziskavi so ugotovili, da več omel na drevesu ne pomeni tudi večjega skupnega zajedanja. Omele se namreč brihtno prilagajajo situaciji tako, da gostitelja ne izčrpajo.

Ali ste vedeli, zakaj levi zehajo? Ne, ne zato, ker jim je dolgčas tam v senci pod drevesom. Nova hipoteza namreč predvideva, da gre (tudi) za komunikacijo v skupini in sinhronizacijo gibanja osebkov v skupini.

Vaški posebneži: Današnji posebnež je res poseben. Verjetno poznate živali, ki v nevarnosti odlomijo kak del telesa, kot je to pri naših kuščaricah. Verjetno tudi že veste, da jim zraste nov, sicer malo krajši rep. Današnji posebnež pa to amputacijo in regeneracijo ne ponese za korak, ampak tri korake naprej. Gre za morskega polža, ki si odlomi telo oz. glavo, odvisno, iz katerega konca pogledate. Telo počasi propade, iz glave pa zraste novo telo, s tem pa nov polž. Ta-da!

Obrobljena počivalka – glava je popolnoma ločena od telesa. Slika: Mitoh & Yusa (2021), Current Biology 31, 233-234, https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.01.014.

ZUNANJE POVEZAVE

Črne vdove in osebnost
Počivalke odvržejo telo in ga obnovijo

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 152: Zvite omele, zehajoči levi in amputacija telesa”