Metamorfoza 153: Zvočne iluzije, izsiljevanje in pokanje klešč

Lirorepec med dvorjenjem: fir0002 via Wikimedia Commons

Tokrat s ptiči ustvarjamo zvočne iluzije, izsiljujemo in barantamo z opicami ter se borimo z raki.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo raziskavo na fascinantnih ptičih lirorepcih, ki so znani po svojem izjemnem oponašanju zvokov. V novi raziskavi so ugotovili, da samec med dvorjenjem samico zavaja. Če namreč oceni, da samici ni dovolj zanimiv in bi jo ta utegnila pobrisati drugam, ustvari zvočno iluzijo prisotnosti plenilca, kar samico zadrži v njegovi družbi nekoliko dlje.

Ali ste vedeli, da znajo makaki barantati in izsiljevati? Zanimiva zgodba se že desetletja odvija v nekem templju na Baliju, kjer so lokalni makaki pravi mafiozoti.

Vaški posebneži: Tokrat je to rak postranica, čigar samci se kitijo s prav posebnimi kleščami. Z njimi ustvarijo najhitrejši ponavljajoči gib med vsemi vodnimi živalmi.

Lirorepec med dvorjenjem: fir0002 via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Oponašanje zvokov pri lirorepcu – BBC
Postranica z močnimi kleščami

 

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 153: Zvočne iluzije, izsiljevanje in pokanje klešč”