Metamorfoza 159: Biološko gibanje, hoja po vodi in ribe, ki žrejo kamen

Riba papagajevka vrste Chlorurus microrhinos: Nhobgood via Wikimedia Commons

Tokrat s pajki prepoznavamo biološko gibanje, s hrošči hodimo po spodnji strani vodne gladine, z ribami papagajevkami pa spreminjamo koralne grebene.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Danes predstavimo raziskavo o zaznavanju biološkega gibanja pri pajkih. Pri vretenčarjih, npr. sesalcih in ptičih, je že dobro znano, kako prepoznajo gibanje drugih organizmov od naključnega gibanja neživih stvari v okolju, pri nevretenčarjih pa je to skoraj neraziskano. Do sedaj, ko predlagajo novo metodo, kako to testirati.

Ali ste vedeli, da se da hoditi tudi po spodnji strani vodne gladine? Akvaristi po svetu že dolgo vedo, da polži lahko »hodijo« po spodnji strani vodne gladine. Zdaj vemo tudi, da so tega sposobni vsaj še hrošči. Ampak, kako?

Vaški posebneži: Današnjega vaškega posebneža je predlagal poslušalec Danilo. Gre za ribe papagajevke, ki so »ribe, ki jejo korale, serjejo pesek in se obdajo z ovojem sluzi«. Zelo zanimive živali!

Riba papagajevka vrste Chlorurus microrhinos: Nhobgood via Wikimedia Commons

ZUNANJE POVEZAVE

Hrošč hodi po spodnji strani vodne gladine

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 159: Biološko gibanje, hoja po vodi in ribe, ki žrejo kamen”