Metamorfoza 162: Nova mesojedka, svetleči škorpijoni in incestna pršica

Škorpijon vrste Hadogenes troglodytes pod UV svetlobo (Polina Razumova via Wikimedia Commons).

Tokrat smo lepljivo pretkani z mesojedimi rastlinami, se svetimo s škorpijoni, s pršicami pa se parimo v sorodstvu.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo najdbo mesojedih rastlin. Ta tip prehranjevanja je med rastlinami dokaj redek, zato je to že samo po sebi zanimivo. Hkrati gre pri teh rastlinah za novo rešitev zagonetke, ki je, kako ne pobiti žuželk, ki jih rastlina potrebuje za opraševanje.

Ali ste vedeli, da se škorpijoni svetijo pod UV svetlobo in zakaj? Tako je, pod UV svetlobo se svetijo celi škorpijoni, gre pa za že zelo dolgo znan pojav. Temu primerno so skozi leta raziskovalci postavili številne hipoteze, ki pojav poskušajo razložiti, eksperimentalno testiranih pa je presenetljivo malo.

Vaški posebneži: Čeprav smo že pri 162. oddaji, nam bizarnežev še kar ne zmanjka. Tokratni vaški posebnež je pršica iz rodu Adactylidium, ki ima zelo bizarno razmnoževanje. Njihovo kratko življenje okarakterizira prenažiranje, parjenje v sorodstvu in mama kot prvi obrok mladičem.

Alpska mastnica (Filip Dominec via Wikimedia Commons).
Škorpijon vrste Hadogenes troglodytes pod UV svetlobo (Polina Razumova via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 162: Nova mesojedka, svetleči škorpijoni in incestna pršica”