Metamorfoza 164: Formalni šimpanzi, opraševalni marketing in največji kremplji

Terizinozaver (foto: PaleoNeolitic via Wikimedia commons).

Tokrat se pozdravljamo s šimpanzi, oglašujemo z rastlinami in grabimo z dinozavri.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo obširno raziskavo obnašanja šimpanzov, v kateri neizpodbitno ugotavljajo, da imajo geste, ki bi jih lahko označili z »dober dan« in »nasvidenje«. Zanimivo predvsem zato, ker je do zdaj veljalo, da to delamo samo ljudje. Dodatno so zanimive tudi razlike med navadnimi in pritlikavimi (bonobi) šimpanzi.

Ali ste vedeli, da rastline vabijo opraševalce na več načinov? Izgled in vonj cveta sta tudi ljudem očitna atributa cvetov. Pa veste, da gre pri cvetu v resnici za multikanalno oglaševanje svoje vrednosti, kjer sta poleg izgleda in vonja pomembna še npr. elektromagnetni naboj in vlažnost?

Vaški posebnež: Tokrat je to Therizinozaver, beštja izpred 70 milijonov let, ki slovi kot žival z največjimi kremplji. Ti kremplji pa sploh niso nohti, ampak prstne kosti!

Črmljeva orhideja, Ophrys bombyliflora (foto: Wikimedia commons).
Terizinozaver (foto: PaleoNeolitic via Wikimedia commons).
Terizinozaver (foto: PaleoNeolitic via Wikimedia commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 164: Formalni šimpanzi, opraševalni marketing in največji kremplji”