Metamorfoza 165: Kopanje tunelov, iridiscenca in sluzasta žvrkljavka

Navadna žvrkljavka (Physarum polycephalum, foto: Wikimedia Commons).

Tokrat z mravljami kopljemo rove, s hrošči iridisciramo in razmišljamo s sluzasto žvrkljavko.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Kopanje rovov v materiale, kot je pesek, se pravi takšne iz veliko majhnih koščkov, je kar zakomplicirano. Kot pogosto so nam tudi tukaj lahko v navdih organizmi, v tem primeru mravlje. V nedavni raziskavi so z zapletenimi metodami ugotovili kako mravlje v pesku naredijo rove, ki se ne podrejo.

Ali ste vedeli, da lahko iridiscenca služi tudi za kamuflažo? Klasična razlaga za »lepe« mavričaste dele telesa je spolna selekcija, vendar je zgodba morda drugačna. Iridiscenca, čeprav na prvi pogled zelo vpadljiva, morda služi (tudi) kot kamuflaža.

Vaški posebnež: Tokrat gre za organizem, ki živi v gozdovih povsod po svetu, a je hkrati precej nepoznan. Ni žival, ni gliva in ni rastlina. Ima mu je večglava sluz, mi pa predlagamo primernejše ime: sluzasta žvrkljavka (znanstveno Physarum polycephalum).

ZUNANJE POVEZAVE

Razporejanje sil pri kopanju mravelj.

Primer iridiscence pri hrošču (foto: Wikimedia Commons).
Navadna žvrkljavka (Physarum polycephalum, foto: Wikimedia Commons).
Razvojni krog navadne žvrkljavke.

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 165: Kopanje tunelov, iridiscenca in sluzasta žvrkljavka”