Metamorfoza 167: Lišpanje plamencev, spreminjanje slonov in arapajma

Gromozanska riba aparajma (foto: Haka´s photos via Visualhunt.com).

Tokrat se lišpamo s plamenci, se spreminjamo s sloni in z ribami hlastamo za zrakom.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: V tej oddajo predstavimo novico o ptičih plamencih (poznanimi tudi pod imenom flamingo) in njihovi lepi, živo pisani zunanji podobi. Sicer so lepo obarvani že v osnovi, vendar še lepšo obarvanost vzdržujejo z lišpanjem. Nekateri osebki so pri tem uspešnejši kot drugi, na frekvenco lišpanja pa vpliva tudi zakonski stan.

Ali ste vedeli, da smo ljudje za slone pomemben plenilec? Na primeru slonov iz Mozambika so ugotovili, da smo ljudje blazno močen negativni selekcijski pritisk na pojavnost slonov z okli.

Vaški posebneži: Arapajma oz. pirarucu je ogromna in čudna riba. Velika kot družinski avtomobil, ponekod invazivna, hlasta za zrakom, ima luske in proti piranjam prirejene, mineralizirane luske.

Gromozanska riba aparajma (foto: Haka´s photos via Visualhunt.com).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 167: Lišpanje plamencev, spreminjanje slonov in arapajma”