Metamorfoza 168: Manipulativne glive, emaskulacija hobotnic in največji listi

Palma iz rodu Raphia (foto: tonrulkens via Visualhunt.com).

Tokrat manipuliramo z glivami, se emaskuliramo s hobotnicami in s palmami stojimo pokončno.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo zanimivo, novo raziskavo, ki je trenutno še v recenziji, vendar že polno dosegljiva v »predtisku«. V njej predstavljajo primer parazitske glive, ki manipulira tako z okuženimi, kakor tudi neokuženimi osebki. Gostitelji te glive so hišne muhe. Ker očitno ni dovolj, da se z glivo okužijo muhe preko fizičnega stika, gliva pri umrlih samicah muh povzroči spremembo vonja, s čemer njihova trupelca za samce postanejo še privlačni spolni objekti.

Ali ste vedeli, da samci nekaterih hobotnic med parjenjem odlomijo spolovilo? Tukaj imamo dve zvezdici – opombi. Ne gre samo za hobotnice, ampak ta pojav zasledimo pri več vrstah glavonožcev. Tudi ne gre za spolovila, kakor si predstavljaš ti, dragi_a bralec_ka. Imamo za vas izraz, ki ga lahko potegnete iz rokava, če vam med martinovanjem zmanjka tem za pogovor – hektokotil.

Vaški posebneži: Tokrat so to palme iz rodu Raphia, ki imajo največje liste med rastlinami. Listi palm so v splošnem narejeni za ogromne velikosti, ti pa sploh. Maksimalno lahko v dolžino merijo neverjetnih 23 metrov!

Hektokotil pri lignju Abraliopsis morisii (foto: Carl Chun via Wikimedia Commons).
Palma iz rodu Raphia (foto: tonrulkens via Visualhunt.com).
Palma iz rodu Raphia (foto: tonrulkens via Visualhunt.com).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 168: Manipulativne glive, emaskulacija hobotnic in največji listi”