Metamorfoza 169: Mesojede čebele, zgovorni sloni in spektakularna muha

Obmorska muha Aphrosylus celtiber (foto: Janet Graham via Wikimedia Commons).

Tokrat s čebelami jemo meso, cvilimo s sloni in plenimo z muhami.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Danes predstavimo novo raziskavo o tistih čebelah, ki so prešle iz rastlinojede na mesojedo oz. vsejedo prehrano. To so čebele, ki jim pravimo tudi jastrebje čebele, beljakovinski del hrane pa pridobijo z nabiranjem mrhovine. V novi raziskavi so pogledali, kako se spremembi v prehrani prilagaja združba mikroorganizmov v prebavilu.

Kdo to tam poje? Zvok, ki smo ga predvajali v prejšnji oddaji, je – presenetljivo – slon! Sloni niso samo trobentači, kot si to morda predstavljamo ljudje, ampak proizvajajo zvoke tako z usti kot rilcem, zvoki pa so precej raznoliki.

Vaški posebneži: Tokratni vaški posebnež so slabo poznane, a zanimive muhe, ki živijo v obmorskem pasu po celi Evropi. Odrasli osebki in ličinke so plenilci, pri čemer so še posebej zanimive ličinke, ki so specializirane za plenjenje vitičnjakov.

ZUNANJE POVEZAVE

Vizualizacija oglašanja slonov (poiščite »Additional file 3« in »Additional file 4«).

Jastrebje čebele na kosu piščanca (foto: Figueroa in sod. 2021. mBio: e02317-21).
Obmorska muha Aphrosylus celtiber (foto: Janet Graham via Wikimedia Commons).

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 169: Mesojede čebele, zgovorni sloni in spektakularna muha”