Metamorfoza 170: Pametni čmrlji, kitji kakci in potoo

Ptič »potoo«, protiplenilski izraz na obrazu (Allissondias via Wikimedia Commons).

Tokrat razmišljamo s čmrlji, jemo in kakamo s kiti ter smo štrcljasti s potoojem.

#Metamorfoza

Metamorfoza
Metamorfoza

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Ob sproščenem pogovoru jih z ekipo predstavi dr. Matjaž Gregorič.

OPIS ODDAJE

Novice: Tokrat predstavimo novo raziskavo iz širšega področja raziskav miselnih sposobnostih živali (nečloveških živali). Natančneje so se lotili povezave mikrobioma v prebavilu in spomina. Idealni subjekti za ta tip raziskave so čmrlji. Ja, pokazali so na vzročno povezavo enega tipa bakterije v prebavilih in izboljšanih spominskih sposobnostih.

Ali ste vedeli, koliko jedo in kakajo kiti ter zakaj je to pomembno? Čeprav kite raziskujemo že res dolgo, vas bo morda presenetilo, da so komaj sedaj natančneje in v naravi izmerili, koliko kiti sploh pojedo. S tem povezan pa je tudi pomen kitjih kakcev za celoten morski ekosistem.

Vaški posebneži: Tokrat je to ptič, ki se dela, da je palica. Celo življenje preživi na palici, kamor tudi izvali svoje jajce. Ima še hecen protiplenilski obraz. In pomilovanja vredno oglašanje.

Ptič »potoo«, protiplenilski izraz na obrazu (Allissondias via Wikimedia Commons).
Ptič »potoo« večino življenja preživi kot štrcelj lesa (Chiswick Chap via Wikimedia Commons).

ZUNANJE POVEZAVE

Čudna faca (protiplenilsko vedenje) ptiča »potoo«

Metamorfoza je podkast o novicah, zanimivostih in bizarnostih iz biologije organizmov. Vsak drugi torek jih z gostom predstavi dr. Matjaž Gregorič. Pišete mu lahko na metamorfoza@metinalista.si.

Če vam je všeč delo Metine liste, nas lahko tudi podprete. Z vašo INVESTICIJO bo Meta vedno sveža. Hvala!
0 replies on “Metamorfoza 170: Pametni čmrlji, kitji kakci in potoo”